Verslag van bezoek partnergemeente

Verslag van bezoek van onze partnergemeente uit  Jimramov aan onze gemeente.

Op donderdag 25 mei 2017 om 17.00 uur kwamen de broeders en zusters uit Jimramov (Tsjechië) weer bij ons op bezoek na een reis van ongeveer 16 uur.  Al 24 jaar hebben we contact met onze partnergemeente. Nu kwamen ze met 28 personen waaronder 7 kinderen. Ook waren er deze keer 3 predikanten bij, de huidige dominee, Jaroslav Coufal (Jara), een dominee van een gemeente uit de buurt van Jimramov waar zij veel mee samenwerken,  Lukas Pesout (Lukas) en de ons wel bekende dominee, die inmiddels met emeritaat is maar als  eerste predikant met ons in contact was, Tomas Jirku.

De gasten  werden in De Ark hartelijk ontvangen door de commissie partnergemeente (CPG). Nadat ze koffie en een lichte maaltijd hadden genuttigd werden ze opgehaald door de gastgezinnen. Dit jaar hadden wij 13 gezinnen die bereid waren de gasten te ontvangen. Het was een hele klus om gezinnen te vinden want juist in deze tijd waren in verband met  Hemelvaartsdag veel gemeenteleden op vakantie.  Door de bereidwilligheid van velen van u is het toch gelukt. Nogmaals willen wij u hiervoor hartelijk  bedanken!!!

Ook deze keer was er weer een programma opgesteld. Het is gebruikelijk om wat van onze omgeving en ons land te laten zien. Daarnaast was er ook ruimte gepland voor de contacten tussen de gemeenteleden zoals bijvoorbeeld bij de BBQ en na de kerkdienst. Ook werden er op vrije avonden vrijblijvend gezellige ontmoetingen geregeld met gasten,  gastgezinnen en gemeenteleden.

Donderdagmorgen gingen we naar de bloemenveiling  “Flora Holland” te Honselersdijk. Hier werden we rond geleid door  Wim van Etten, een neef van ons commissielid Wim Schilperoord. Het was een prachtig gezicht hoe de kleurige en fleurige bloemen van verkoper naar koper gingen. Het krioelde van de karretjes, het leek wel een  “mierennest” . Het veiling terrein is 20 ha. groot en de veiling begint om 06.00 uur en om 14.00 uur zijn alle bloemen en planten weg. Dit proces van bloemen van de kweker naar de consument is binnen 24 uur geregeld. Deze bloemen gaan niet alleen naar plaatsen in Nederland, maar over de hele wereld. Na de duidelijke uitleg van neef Wim en nog een mooi uitzicht vanaf het hoge parkeerdek,  gingen we koffie drinken bij “De Watertuin” in Naaldwijk.